Frisiska öarna

.

Klockan 09.00 lämnar vi Coxhaven i Tyskland för vår första längre nattsegling på öppet hav. Färden går ut över Nordsjön och utmed de Frisiska öarna. Periodvis går vågorna höga. För oss ovana nattseglare tar det en stund att vänja sig vid alla ljus från fyrar, andra fartyg, fiskebåtar och vindkraftverk. Periodvis är vi helt ensamma. Det är tryggt att ha kompisarna på den svenska båten Emma vid sin sida . Och vår radar förstås! En pålitlig kamrat när allt är nattsvart och förvånansvärt många fartyg – speciellt fiskebåtar och fritidsbåtar – saknar AIS. Då syns de i alla fall på radarn.

Det är skönt när solen går upp ljuset sakta återkommer vid 04.30-tiden. Så småningom rundar vi den sista frisiska ön och går in på lugnare vatten i Waddeneilanden.

Dags att byta den tyska gästflaggan mot den holländska när vi går på de inre vattnen och mot sötvattenssjöarna via slussen i Kornwelderzand.

Vid Kornwelderzand slussar vi in till sötvattenshavet IJsselmeer, Holland. Klockan har hunnit bli närmare halv sju på kvällen. Efter 36 timmars segling är det middag och hopp i säng. Vi sover gott!